Indretning af ergonomisk kontor

Det er ikke lige meget, hvordan og med hvad din arbejdsplads’ kontor er indrettet. En god skærmarbejdsplads er betinget af, at de fysiske forhold omkring medarbejderen er i orden. Det gælder både plads, godt lys, indeklima og mulighed for en god arbejdsstilling og variation af denne.


Indretning af kontor af betydning for medarbejdernes risiko for muskel- og ledsmerter. Dertil kan det også have indflydelse på, om medarbejderne oplever ubehag, træthed, hovedpine, uro i benene, hævede fødder osv. Dette er især tilfældet, hvis medarbejderen arbejder længe med stillesiddende arbejde i en statisk arbejdsposition.


Dertil har indretningen også betydning for, hvorvidt der er chance for arbejdsskader, som følge af nedslidende arbejde, eller hvis der ikke er nok plads, eller der står ting i vejen osv. Er der ikke nok plads, kan det øge chancen for ulykker, som f.eks. hvis der er ting medarbejderen kan falde over, støde ind i, falde ned fra eller komme i klemme i med krop eller fingre. 


Arbejdstilsynet har en række bestemmelser, som sætter rammen for, hvordan arbejdspladsen skal indrettes, så man kan forebygge ergonomiske problemer og deraf også arbejdsskader som følge af nedslidende arbejde.


Nogle af de vigtigste punkter ift ergonomi er:


  • Der skal være plads nok til både det nødvendige inventar samtidig med, at der også skal være plads til, at man kan udføre arbejdet på en forsvarlig måde.

  • Indretning af kontor skal ved hjælp af relevant udstyr, give mulighed for variation af arbejdsstilling. Det kan hjælpes på vej af: skrivebord, stole; hvis arbejdet kræver løft, skal der være hjælp til dette osv. Dertil er det også et lovkrav, at hvis flere personer skiftes om at bruge det samme bord, skal der være mulighed for individuel tilpasning af bord og stol. Eventuel med et hæve-sænke-bord.

  • Det er ikke et krav, at arbejdsbordet skal kunne indstilles i højden, men det er den bedste løsning ift at sikre mulighed for variation af arbejdsstilling.

  • Indretningen af kontoret skal også imødekomme medarbejderes særlige behov som f.eks. nedsat syn, personer i kørestole osv. 

Krav til arbejdsstolen

Der er en række krav til din arbejdsstol. Din stol skal først og fremmest være stabil, ligesom alle vores ergonomiske arbejdsstole er det. Dertil skal den sikre dig bevægelsesfrihed og en hensigtsmæssig arbejdsstilling. Både stoleryg og stolesædet skal kunne indstilles i højden, og det skal også være muligt at indstille stoleryggen i en skrå position ved hjælp af en vippefunktion.


En god stol skal give dig mulighed for at variere sædehældning såvel som sædedybde. Dertil skal sæde og ryglænet også kunne justeres uafhængigt af hinanden. Der skal også stilles en egnet fodskammel til rådighed, såfremt du ønsker det.


Råd til indstilling af din arbejdsstol

For at du kan sikre en ordentlig arbejdsstilling og plads til at variere den, er det nødvendigt med en stol, der har forskellige indstillingsmuligheder. Her har vi nogle råd til, hvordan du indstiller din arbejdsstol. 


  • Sæt dig på stolen, så du sidder med 2/3 af dine lår, så de understøttes af sædet. Det vil sige, at der skal være plads til, at din knytnæve lige kan være mellem dine knæhaser og forkanten af stolens sæde.

  • Indstil kontorstolens sæde, så du får den rette støtte i lænden.

  • For korrekt ergonomisk siddestilling, skal du indstille stolens højde, så det svarer til længden af dit underben.

  • Ved variation af sidestilling til skrå sæde position, bør du hæve dit bord med 7-10 cm.

  • Hvis du ikke kan få stolen helt ind under bordet, bør du fjerne armlænene.

  • Det anbefales, at din stol har fem hjul for at opnå den bedste stabilitet.

  • Det anbefales også, at du har en overflade under stolen, der gør, at den ikke ruller ud af position. Her har vi et eksempel på en sådan måtte.


Du kan læse mere om generelle lovkrav for indretning af kontor på Arbejdstilsynets hjemmeside her.