Nyheder & Artikler

 1. Tips og tricks: Løsninger på dårlig ergonomi på kontoret

  I dag er ergonomi et velkendt begreb på de fleste arbejdspladser, men sådan har det ikke altid været. I Danmark blev begrebet først for alvor en ting i løbet af 1950’erne, hvor danske massører forsøgte at sætte fokus på det fysiske arbejdsmiljø, og hvilke konsekvenser dårlig ergonomi havde på arbejdsskader. På daværende tidspunkt var det primære fokus på medarbejdernes helbred i mere fysisk arbejde på eksempelvis fabrik eller lager, men i takt med den teknologiske udvikling er flere og flere arbejdsstillinger nu placeret foran en computerskærm.

  Selvom nogle i dag stadig arbejder i traditionelle erhverv, så kan man ikke ignorere at ca. 44% af danskerne sidder stille mindst 6 timer i løbet af en arbejdsdag, og hver femte dansker sidder foran en computerskærm mere end ¾ af sin arbejdstid. Udover korte pauser til toiletbesøg eller til at hente kaffe, kan mange danskere ikke udføre deres arbejde hvis ikke de sidder foran computeren, og det er derfor vigtigere end nogensinde før, at individet er bevidst om den korrekte ergonomiske arbejdsstilling. I denne artikel kigger vi derfor på, hvilke konsekvenser stillesiddende kontorarbejde kan have på kroppen, og vi kommer med nogle tips og tricks til at opnå en korrekt og sund ergonomisk arbejdsdag. 

  Sundhedsmæssige konsekvenser ved dårlig ergonomi

  Dette billede viser hvilke konsekvenser dårlig ergonomi har for medarbejdere i Danmark

  Mange oplever jævnligt, at de får smerter i især nakke, skuldre, ryg, knæ og håndled fordi de ikke bruger korrekte ergonomi arbejdsstillinger. Disse er negative for medarbejderen der, udover smerter, også risikere at få koncentrationsproblemer og kredsløbsforstyrrelser. Men det har også en negativ indflydelse for kollegaer og arbejdsgiver, da disse negative symptomer giver forhøjet sygefravær, dårlige arbejdsproduktivitet, økonomisk tab og lavere arbejdsmorale - og et generelt dårligere arbejdsmiljø for alle.

  Ifølge Arbejdsmiljø i Danmark blev der i 2017 anmeldt næsten 19.000 erhvervssygdomme, hvor klart den største del af dem skyldes problemer med skulder, ryg, nakke og albuer, som direkte eller indirekte kan skyldes dårlige ergonomiske forhold på arbejdspladsen. Især ved computerarbejde laver medarbejderne mange små gentagende bevægelse uden meget variation, hvilket giver en ufleksibel arbejdsposition, som vi mennesker ikke fysiologisk er bygget til. 

  Ergonomi arbejdsstillinger - der hjælper på dårlig ergonomi

  Den korrekte ergonomi siddestilling

  En korrekt ergonomisk arbejdsstilling handler i høj grad om at kunne variere kroppens position. Der er dog også nogle klare anbefalinger til, hvordan kroppen generelt bør sidde foran skærmen. 

  Billeder viser en god ergonomisk holdning når man sidder i sin kontorstol

  Fokus på ryggens holdning

  De bedste ergonomi arbejdsstillinger, er de positioner som er mest naturlige for vores krop, desværre har mange en tendens til at falde sammen i skuldrene og ryggen. Det er vigtigt at træne kroppen til at sidde i en oprejst arbejdsposition så man ikke bliver krumrygget. En ergonomisk kontorstol giver en bedre forudsætning for dette.

  Den bedste stilling for underarm, hænder og håndled 

  Placeringen af tastatur og mus er altafgørende for dine armes sundhed. Sørg for at mus og tastatur er placeret, så dine arme kan holdes i en 90-graders vinkel, hvilket giver færre spændinger i nakke og skuldre. En position som dette kræver, at dit kontorbord er et par centimeter højere end dine albuer. Skrivebord højde ergonomi er tre ord som hænger tæt sammen!

  Den bedste arbejdsstilling for din underkrop

  De fleste har en tendens til at sidde med benene over kors, hvilket belaster knæ, ankler og den nederste del af ryggen. Sørg for at placere fødderne flat på gulvet, og holde dine ben i en 90-graders vinkel. Endvidere bør man kunne placere en hånd mellem stolens kant og knæhasen. Med disse tricks giver du din underkrop den bedste ergonomiske position.

  Undgå at bøje hovedet

  Mange sidder med bøjet nakke hele dagen hvor de nærmest kigger ned i deres computer. Sørg for at placere din computer lidt højere så dine øjne kigger på den øverste ⅓ del af skærmen. Endvidere anbefales det, at din skærm står mellem 50-70 centimeter fra dine øjne, hvilket hjælper på synsproblemer og jævnlig hovedpine.

  Aktivér din krop i løbet af dagen

  Inaktivitet kan give psykiske såvel som fysiske sygdomme. Man bør derfor stå op et par timer af sin arbejdsdag, stadig med ret kropsholdning og føderne solidt plantet i jorden. Stående arbejde kan dog også være belastende for f.eks. hofter og knæ, så det kan anbefales at bruge en ergonomisk måtte som aflaster kroppen på det hårde gulv.

  Hvis ikke man bryder sig om at arbejde stående, eller gerne vil aktivere kroppen på en mere fysisk måde kan det anbefales at lave en ‘computer work-out’, som eksempelvis denne Work-out Challenge.

  Hvis arbejdsgiveren stiller de rigtige ergonomiske produkter, såsom arbejdsmåtter til kontoret, eller sadelstole til kontor, til rådighed samtidig med at medarbejderen selv har fokus på at finde den korrekte ergonomiske kropsholdning vil det have stor positiv effekt for alle parter. Med al sandsynlighed vil det give: 

  Dette er hvad god ergonomi kan give din arbejdsplads

  Står du og har brug for en god ergonomisk kontorstol er vores populære MalmstolenLotus 1 eller Lotus 2 måske noget for dig. Eller hvis du står meget op i løbet af en arbejdsdag er vores EPDM arbejdsmåtte måske lige det du har brug for. 

  Read more »
 2. Ergonomi

  Hvad er ergonomi?

  Ergonomi er et ord, man ofte hører i forbindelse med trivsel på arbejdspladsen. Ergonomi handler om at passe på vores krop og helbred – men hvad er det helt nøjagtigt, og hvad kan du gøre for at opnå bedre ergonomi på arbejdspladsen? Læs med og få svar på dine spørgsmål her.


  Hvad betyder “ergonomi”?

  Ordet “ergonomi” er sammensat af de græske ord “ergon”, som betyder “arbejde”, og “nomi”, som er afledt af “nomos”. “Nomos” betyder “kyndig” og bruges til at betegne en videnskab. Ordet “ergonomi” dækker altså over videnskaben om arbejdsforhold eller arbejdsstillinger.


  Ergonomi handler om de forhold, der har betydning for, at kroppen holder sig sund og ikke udsættes for unødvendig belastning i forbindelse med udførelse af arbejdet.


  Ergonomisk teori og praksis har til formål at forebygge og udbedre de skader, der kan opstå gennem ensformige og uhensigtsmæssige arbejdsprocesser og tunge løft. Særligt stillesiddende arbejde, som f.eks. skrivebordsarbejde, kan føre til de kroniske muskelsmerter, der ofte omtales som “kontorsmerter”.


  Derfor er ergonomi på arbejdspladsen vigtigt for kroppens sundhed

  Monotont og stillesiddende arbejde, hvor de samme muskler aktiveres på samme vis dag ud og dag ind, kan let forårsage kroniske smerter. Særligt arbejde, som involverer mange timers statisk arbejde foran computeren, kan give problemer med muskelsmerter og andre gener.


  Ensartet arbejde er nemlig på mange måder lige så opslidende for kroppen som fysisk aktivitet. Og smerter og skader i muskler og led står bag hver fjerde langtidssygemelding. Derfor er god ergonomi på arbejdspladsen essentielt for både at forebygge og udbedre muskelsmerter og værne om kroppens sundhed.


  Åbenhed omkring ergonomi på arbejdspladsen kan samtidig være med til at skabe øget motivation og arbejdsglæde. Og samarbejder I om at forbedre ergonomien på arbejdspladsen, mindsker I risikoen for nedslidning og skader. I forebygger sygdomme, og I nedsætter antallet af sygedage, medarbejderne  har på grund af dårlig ergonomi.


  Derfor er ergonomi på arbejdspladsen værd at investere tid, ressourcer og engagement i.


  Arbejdsmiljøet har stor betydning for god ergonomi 

  Der findes ikke en 100% anatomisk korrekt arbejdsstilling. Men der er mange ting, du kan gøre for at beskytte din krop mod gener og arbejdsskader.


  Noget af det bedste, du kan gøre, er at variere din siddestilling i løbet af dagen. Her er en række ting, du kan gøre for at finde variation gennem arbejdsdagen:


  • Skifte stol- eller bordhøjde

  • Ændre stilling på din stol

  • Sørge for at hæve din stol, hvis dine skuldre presses op

  • Flytte din skærm eller ændre afstanden til den

  • Skifte mellem at sidde ned og stå op i løbet af dagen

  • Udskifte siddende møder med walk-and-talks


  Vær opmærksom på den ergonomisk korrekte siddestilling

  Når du sidder ned på kontoret, er det en god idé at være opmærksom på, at du sidder ergonomisk korrekt:


  • Placer dine fødder flat på gulvet

  • Hold dine arme og ben i en 90-graders vinkel

  • Sørg for, at bordet er et par centimeter højere end din albue

  • Undgå at sidde med benene over kors

  • Sørg for, at der er plads til en hånd mellem stolens kant og din knæhase

  • Brug kun armlænet, når du holder dine arme i en 90-graders vinkel


  Vælg en ergonomisk korrekt stol

  Selvom trinene ovenfor kan hjælpe dig med at sidde ergonomisk korrekt, findes der ikke én endegyldigt korrekt måde at sidde på. Det handler nemlig ikke kun om, hvordan man sidder; det handler også om variation, og om at sidde i en ergonomisk kontorstol, som passer til din krop.


  Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at det ikke kun er arbejde foran computeren, som er skyld i de såkaldte kontorsmerter. Statisk arbejde er en stor del af hverdagen i mange forskellige brancher, og det betyder, at de ergonomiske problemer varierer fra arbejdsplads til arbejdsplads. Og ligesom der ikke findes én korrekt måde at sidde på, findes der heller ikke én ergonomisk stol, som løser udfordringen med ergonomi på arbejdspladsen for alle.


  Arbejder du eksempelvis som tandlæge, bruger du hver dag mange timer stillesiddende og foroverbøjet i situationer, hvor der er begrænset plads til benene. Til denne type arbejde vil vores udvalg af tandlægeklinikstole være en mulighed. Disse ergonomiske stole sørger både for støtte, balance og stor bevægelsesfrihed på steder, hvor der ikke er meget plads.


  De samme akavede stillinger kan volde problemer for medarbejderne på et metalværksted, men den samme type stol vil ikke nødvendigvis egne sig til arbejdsmiljøet begge steder. På et værksted eller i et laboratorie eller køkken, hvor der er behov for særdeles slidstærkt betræk, er I måske mere på udkig efter industristole, som er specielt konstruerede til arbejdsforholdene i netop jeres branche.

  Hvis du er på udkig efter en god kontorstol er det måske en 24/7 kontorstol der passer dine behov. Vi har også et bredt udvalg af aflasningsmåtter, se eventuelt vores EPDM arbejdsmåtte eller aflastningsmåtte kontor her. 

  Read more »
 3. Pas på dine ben og fødder

  Pas på dine ben og fødder

  Vi har aflastningsmåtter til enhver branche. Så du kan passe på dine ben, fødder og ryg om du står i butik, arbejder i industrien eller er på kontor.

  Read more »
 4. Kvalitet

  Kvalitet

  Kvalitet er i højsædet hos Ergotec - vi producerer, samler og tester alle stole på egen fabrik, inden de sendes til dig

  Ergotec® stole er udviklet med henblik på at opnå den absolut højeste siddekomfort, men samtidig er det vigtigt, at kvaliteten er i top, og at stolene klarer de udfordringer, som stilles i f.eks. industrien, ved 24 timers brug og i andre udfordrende situationer.

  Vi udvikler og producerer alle vores stole på egen fabrik i Danmark. Her producerer vi hvert år ca. 5000 stole, og hver enkelt stol er kvalitetstestet og godkendt i vor slutmonterings afdeling. Ergotec® stole udvikles og produceres med de absolut bedste materialer, og vore medarbejdere er specialuddannede, meget omhyggelige og kvalitetsbevidste.

  Når vi udvikler en stol, tænker vi altid ind, at stolen skal kunne anvendes i mange forskellige situationer. På et værksted skal stolen ofte klare f.eks. olie og svejsegløder. I fødevareindustrien skal stolen klare selv de skrappeste krav til rengøring, og i elektronikindustrien skal stolen ofte være ESD sikret. Når det kommer til sygehuse, tandlæger og laboratorier – så er hygiejne kravene meget høje, og stolene skal nemt kunne rengøres og sprittes af.

  Alle disse krav klarer din nye Ergotec® stol uanset om det er en arbejdstaburet, kontorstol eller noget helt tredje du har brug for. 

  Vor fabrik i Lejre er topmoderne og vi er i stand til at imødekomme selv de skrappeste krav. Vi er i høj grad fleksible og kan levere din nye Ergotec® stol i løbet af blot 48 timer.

  Er du klar til at finde dit næste ergonomiske produkt fra Ergotec? Så er du måske interesseret i vores Dymanic Basic Sadelstol, vores Futura 1 Basic eller denne kontor arbejdsmåtte. 

  Read more »
 5. Råd & vejledning

  Råd & vejledning

  Personlig rådgivning og vejledning - er nøglen til at finde det helt rigtige produkt til dig

  For at du får den helt rigtige stol der passer til dine behov, tilbyder vi dig et besøg af vores erfarne konsulenter.


  De kan rådgive dig på din hjemmebane samt sammensætte en stol du kan prøve af gratis i 14 dage.

  Hos Ergotec sætter vi den personlige vejledning og rådgivning i højsædet. Det betyder meget for os, at vi har tilfredse kunder, der efter et besøg af en af vores konsulenter – får det helt rigtige produkt.


  Få besøg af en konsulent
  Vi har konsulenter der kører rundt i hele landet med stole og aflastningsmåtter. De besøger alle slags virksomheder indenfor vidt forskellige brancher. Deres fornemmeste opgave, er at give jer den rette vejledning og hjælpe med at afdække de behov I har i jeres virksomhed. Konsulenten er ekspert i vores produktsortiment, samt har en stor viden om ergonomi og sunde arbejdstillinger. Derfor kan han også hjælpe ansatte, der har specielle behov eller f.eks. lider af kroniske ryglidelser eller anden form for nedsat arbejdsevne.


  Gratis stol på prøve
  Udover en grundig rådgivning og vejledning af de enkelte medarbejdere i jeres virksomhed, kan konsulenten tilbyde jer at sammensætte en demostol til afprøvning i 14 dage. Helt gratis og uforpligtigende.


  Få en prøvemåtte med posten
  Vi har også et stort udvalg af forskellige ergonomiske aflastningsmåtter. Der hver især har nogle egenskaber der passer til forskellige brancher og miljøer. Vi har derfor også konsulenter, der kører rundt i landet med henblik på at afdække behovet for aflastningsmåtter.

  Efter besøg af en af vores konsulenter kan I enten låne en af de mange måtter han har med i bilen, eller efterfølgende modtage jeres prøvemåtte med posten. Ofte er der ikke behov for længere afprøvning når det gælder aflastningsmåtter, det kan være rigeligt at afprøve produktet under konsulentens besøg – og derefter afgive evt. ordre.

  Ønsker du vejledning af vores konsulenter indenfor stole eller aflastningsmåtter - ring 46 75 40 11 eller skriv til os her

  Read more »
 6. aktivt arbejdsliv

  aktivt arbejdsliv

  Vi kan hjælpe dig med at få en aktiv arbejdsdag selvom du sidder på kontor eller har andet stillesidende arbejde. 

  Read more »
 7. Arbejdsmiljø

  Arbejdsmiljø

  Arbejdsmiljø & ergonomi er to ting der hænger tæt sammen.

  Vi kan hjælpe med et bedre arbejdsmiljø på din arbejdsplads.


  God ergonomi og arbejdsmiljø giver bedre velvære, trivsel og færre sygedage

  Flere og flere arbejdspladser har fokus på at få et godt arbejdsmiljø. Simpelthen fordi det giver gladere og mere effektive medarbejdere, færre sygedage og arbejdsskader.

  Men hvad dækker et godt arbejdsmiljø egentlig over? 
  Det er et meget bredt udtryk, der dækker over de fysiske, psykiske og sociale rammer der påvirker den ansatte på en arbejdsplads.


  Den fysiske indretning af arbejdspladsen
  Når vi taler om den fysiske del af arbejdsmiljøet, er det alt fra luft- til støjgener og uhensigtsmæssige arbejdsstillinger og løft. Derfor kan en arbejdsplads der er forkert indrettet i forhold til udførelsen af arbejdet, betyde smerter i muskler og led. På sigt også kroniske lidelser og sygedage.


  Udstyr der forbedrer arbejdsmiljøet
  I en årrække var hæve-sænke borde forundt de heldige få, i dag er det næsten standardudstyr i de fleste kontormiljøer. De sidste par år er sadelstolen blevet populær. Den har især vundet sig ind i tandlægernes hjerter, da den hjælper dem til at komme tæt på patienten og understøtter en aktiv siddestilling. I industrien og medicinal virksomheder bliver der også sat ressourcer af til forbedring af arbejdsmiljø. Her kan vi også hjælpe med stole der tåler et hårdt miljø, og aflastningsmåtter til det stående arbejde.


  APV – Arbejdspladsvurdering
  I dag skal alle virksomheder ifølge loven udføre en arbejdspladsvurdering. Formålet er at belyse både det fysiske som psyko-sociale arbejdsmiljø - og dermed forbedre trivslen. Det kan være en stor opgave, at udføre en sådan vurdering af sin arbejdsplads. Da det er vigtigt for et godt resultat, at ledelsen og medarbejdere på alle plan i organisationen arbejder sammen.

  Men en god og grundig APV – kan i sidste ende belønne ledelsen med mere effektive medarbejdere og færre sygedage. Det kræver selvfølgelig, at handlingsplanerne bliver ført ud i livet.


  Lån gratis demostole eller aflastningsmåtter
  Viser jeres APV at arbejdsmiljøet kan forbedres ved f.eks nye ergonomiske arbejdsstole eller arbejdsmåtter – er det her vi kan hjælpe. Når I skal til at følge op på jeres handlingsplan, vil vi meget gerne tage en snak med jer om hvilke  produkter der kan være med til at forbedre jeres arbejdsmiljø. Vi kan udlåne jer demostole eller aflastningsmåtter, så I sammen kan afprøve produkterne.

  For hjælp og vejledning: Ring til os på 46 75 40 11 eller skriv til os her for at få besøg af en af vores erfarne konsulenter der kan hjælpe og vejlede jer i valget af produkter. 

  Er du klar til at tage næste skridt? Så kunne være arbejdstaburet på hjul, vores lille tandlægestol eller vores udvalg af laboratoriestole måske være interessant. 

  Read more »
 8. Ergonomi

  Ergonomi

  Vores arbejdsstole er skabt i samarbejde med danske fysioterapeuter med fokus på optimal ergonomi

  Undgå unødige smerter på job - og få en bedre arbejdsdag  

  Ergonomi handler om at undgå skader og smerter, forårsaget af uhensigtsmæssige arbejdsstillinger eller fastlåst arbejde. Om du er tandlæge, laborant, montagemedarbejder eller sidder på kontor, så kan dårlig ergonomi betyde alt fra muskelsmerter til mere alvorlige kroniske rygproblemer.

  De fleste smerter for siddende arbejde skyldes oftest at vi f.eks. strækker nakken lidt for meget, eller overbelaster arme og skuldre unødigt. På den korte bane, mærker man måske ikke noget til det, men over tid kan det udvikles til permanente smerter der kræver behandling. Eller ender med sygedage fra jobbet.


  På tandklinikken
  Mere end 69 % af alle tandlæger kæmper med daglige smerter på job. Dårlig ergonomi for tandlæger skyldes typisk akavede arbejdsstillinger, der går udover tandlægernes nakke, skuldre og ryg. Her er en god ergonomisk stol et vigtigt arbejdsredskab på klinikken. Vi sælger især rigtigt mange sadelstole til tandlæger og andre behandlere. På en sadelstol tvinges ryggen i en sund opret stilling, samtidigt at benene kommer ud i bredstilling. Det lille sæde of fodkryds gør også at du kan komme helt tæt på patienten, og dermed belaste arme og skuldre mindre.


  Arbejde på kontor
  Dårlig ergonomi for kontorfolket skyldes primært, alt for stillesiddende arbejde. Men også typisk forkerte fastlåste arbejdsstillinger. Mange døjer med nakkesmerter, fordi skærmen simpelthen er placeret for langt væk, og man derfor ubevidst strækker hoved og nakke fremad for bedre at se.

  Derfor vil redskaber der kan hjælpe kontormedarbejderen til en mere aktiv hverdag, være med til at forbedre ergonomi og arbejdsmiljøet meget. Det kan være i form af en god kontorstol, et godt hæve-sænke-bord, en blød aflastningsmåtte til stående arbejde ved skærmen, og måske en sadelstol til stå-støtte-stol.


  Arbejde i industrien
  God ergonomi for dig der arbejder i industrien og har meget stående arbejde, handler især om at passe på dine ben, fødder og ryg. Her kan vi hjælpe med forskellige typer aflastningsmåtter, både til stående arbejde men også til arealer hvor der gås meget frem og tilbage. En god ergonomisk stå-støtte-stol eller for dig der arbejder ved højborde, en lille høj kontorstol med fodring – er også redskaber der kan skabe bedre ergonomi i industrien.


  Din branche – dine behov
  Uanset hvilken branche du arbejder i, så kan vi skræddersy den helt rigtige ergonomiske løsning der passer til dine behov. Vi har et stort udvalg af forskellige typer stole, som vi selv producerer, og derfor nemt kan tilpasse den enkelte. Derudover har vi både aflastningsmåtter i standardmål, men her har også mulighed for at lave det mål der passer ind i jeres arbejdsmiljø.

  Vi har et stort udvalg af ergonomiske kontorstole, arbejdsstole og aflastningsmåtter. Se eventuelt vores populære aflastningsmåtter til kontor vores Ergonova høj stol med ryglæn eller bliv klogere på en høj laboratoriestol her. 


  Både stole og måtter kan prøves gratis i en periode af 14 dage.

  kontakt os her for at få en opringning af en af vores kompetente konsulenter eller bestille et prøveprodukt.

  Read more »