Sådan sidder du rigtigt ved skrivebordet: Indstil din kontorstol

Det er vigtigt at sidde med en korrekt ergonomisk siddestilling ved skrivebordet. Det forbygger muskel og ledsmerter ved, at du opretholder en ordentlig holdning, når du sidder ned. Det er både vigtigt at sidde rigtigt ved skrivebordet, når du er på arbejde, og når du sidder derhjemme, for at undgå arbejdsskader

En korrekt ergonomisk siddestilling hjælper mod unødvendig belastning af muskler, ledbånd og sener i overkroppen samt arme og ben. Derudover fremmer en god ergonomisk siddestilling også dit overskud og energiniveau, som kan hjælpe din koncentrationsevne. 

Lider du allerede af muskel og ledsmerter og er i tvivl, om det er for sent at rette op på? Så skal du ej fortvivle, selvom du allerede lider af gener og ubehag, vil en korrekt siddende arbejdsstilling hjælpe. En korrekt siddestilling kan i nogle tilfælde endda helt fjerne dine smerter.


7 konkrete råd: Sådan sidder du rigtigt ved computeren

 1. Vi starter med skrivebordet, da det er her du sidder og laver dit arbejde: Får du indstillet skrivebordet korret til at starte med, gør det resten af trinene i denne test nemmere. At dit skrivebord er indstillet korrekt, og at det er nemt indstilleligt, giver dig de bedste forudsætninger for at opretholde en god ergonomisk siddestilling – hele dagen igennem.

 • Indstil skrivebordet, så du kan sidde med albuerne i en omtrent 90 graders vinkel, uden at du hæver skulderne. Det samme er gældende, hvis du står op og arbejder. Læs mere her om en korrekt stående arbejdsstilling.

 • Et hæve sænkebord vil hjælpe gevaldigt på, at du kan opretholde en god ergonomisk arbejdsstilling i løbet af dagen.

 • Husk dog, at du skal indstille din stol, før du indstiller bordet. Bordet skal nemlig passe til den stilling, du har indstillet stolen til. 

 1. Din kontorstol er også et yderst vigtigt element i at få en god siddende arbejdsstilling: Det er essentielt, at du kan indstille stolen, så den passer til din krop, og at den støtter dig de rigtige steder. Kan du ikke indstille din kontorstol, eller er den indstillet forkert, risikerer vi muskel og ledsmerter. Når vi sidder ned i lange perioder af gangen, belaster vi især ryggen, skuldrene og lænden, og det kan desværre i sidste ende, øge chancen for, at vi udvikler smerter i nakke, skuldre og ryg. Men hvordan indstiller man sin kontorstol korrekt?

 • For det første: Du skal have en ergonomisk kontorstol, som giver dig de rette indstillingsmuligheder. Se vores udvalg af gode ergonomiske kontorstole med et væld af indstillingsmuligheder.
 • Sæt dig i kontorstolen – så langt tilbage i stolen som muligt – så mindst 2/3 af dine lår understøttes af stolens sæde. 

 • Indstil ryglænet, så det støtter din lænd. Her kan er det vigtigt, at stolen tillader, at du kan indstille ryglænet. Det kan alle ergonomiske kontorstole fra Ergotec.

 • Indstil stolens højde, så du kan have begge fødder placeret fladt på gulvet samtidig med, at dine lår støttes af sædet, som nævnt ovenover.

 • Du skal indstille stolen, så vinklen mellem dine knæ og hofter er over 90 grader.

 • Har din stol armlæn, bør du indstille dem, så de passer i højden. Armlænet skal støtte dine arme og albuer og tillade en vinkel på ca. 90 grader, så dine skuldre er afslappet og sidder i neutral position.

 • Har du ikke armlæn, bør du sidde så tæt på bordet som muligt med god plads til, at du kan hvile dine underarme på bordet foran tastaturet.

 • Igen: husk altid at indstille din stol før bordet.

 1. Det er også vigtigt, at du indstiller og placerer din computerskærm ordentligt på bordet: Din skærm skal stå i en afstand af ca 70 cm fra dig, og skærmens øvre kant skal justeres, så den er i øjenhøjde. Er det ikke muligt at indstille højden på din computerskærm, kan du bruge bøger eller en stak printerpapir til at få den op i den rette højde.

 2. Varier din arbejdsstilling i løbet af arbejdsdagen og introducer bevægels:. Vi mennesker er ikke beregnet til at sidde ned i længere perioder i løbet af en arbejdsdag. Har du et hæve sænkebord, er det derfor er det en god idé, at du varierer mellem at sidde og stå op og arbejde. Det er både sundt for blodomløbet og kroppen. Derudover kan du også opleve mere fokus og koncentration, når du rejser dig op. Du kan læse mere om en god stående arbejdsstilling. Har du en sadelstol til rådighed, kan det også have en række fordele at benytte den til at varierer din arbejdstilling. Udforsk vores udvalg af ergonomiske sadelstole.

 3. Når du sidder foran computerskærmen, anbefaler vi, at du prøvet at holde en rank holdning: Du skal undgå at krumme sammen i ryggen, da det kan give smerter i nakke og ryg. Indstiller du dit bord og stol ordentlig, giver du dig selv de bedste forudsætninger for at opretholde en ordentlig arbejdsstilling med ret ryg.

 4. Sørg for at have god plads på skrivebordet: Det er vigtigt, at du har god plads til papirer, musen og andre arbejdsredskaber, der er nødvendige for, at du kan udføre dit arbejde.

 5. Arbejd inden for det gode arbejdsområde: Det betyder, at du har alt, du har brug for inden for hændernes rækkevidde. Skal du strække dig efter noget, ender du ud i de ydre arbejdsstillinger, som kan belaste din krop unødvendigt.

Få nemt en god ergonomisk arbejdsstilling

Det behøver ikke at være svært at opretholde en god ergonomisk arbejdsstilling. Der findes i dag mange redskaber, der hjælper dig med at sætte nogen gode rammer for en optimal ergonomisk arbejdsstilling. Særligt den ergonomiske kontorstol er af stor betydning for, at du bevarer en god ergonomisk arbejdsstilling. Bruger du et hæve sænkebord med en ergonomisk kontorstol, er du langt hen ad vejen mod en optimal arbejdsstilling. 

Bliv endnu klogere på ergonomi på kontoret ved at læse vores guide til hvordan du kommer dårlig ergonomi på arbejdspladsen til livs.