Hvad er ergonomi?

Ergonomi er et ord, man ofte hører i forbindelse med trivsel på arbejdspladsen. Ergonomi handler om at passe på vores krop og helbred – men hvad er det helt nøjagtigt, og hvad kan du gøre for at opnå bedre ergonomi på arbejdspladsen? Læs med og få svar på dine spørgsmål her.


Hvad betyder “ergonomi”?

Ordet “ergonomi” er sammensat af de græske ord “ergon”, som betyder “arbejde”, og “nomi”, som er afledt af “nomos”. “Nomos” betyder “kyndig” og bruges til at betegne en videnskab. Ordet “ergonomi” dækker altså over videnskaben om arbejdsforhold eller arbejdsstillinger.


Ergonomi handler om de forhold, der har betydning for, at kroppen holder sig sund og ikke udsættes for unødvendig belastning i forbindelse med udførelse af arbejdet.


Ergonomisk teori og praksis har til formål at forebygge og udbedre arbejdsskader, der kan opstå gennem ensformige og uhensigtsmæssige arbejdsprocesser og tunge løft. Særligt stillesiddende arbejde, som f.eks. skrivebordsarbejde, kan føre til de kroniske muskelsmerter, der ofte omtales som “kontorsmerter”.


Derfor er ergonomi på arbejdspladsen vigtigt for kroppens sundhed

Monotont og stillesiddende arbejde, hvor de samme muskler aktiveres på samme vis dag ud og dag ind, kan let forårsage kroniske smerter. Særligt arbejde, som involverer mange timers statisk arbejde foran computeren, kan give problemer med muskelsmerter og andre gener.


Ensartet arbejde er nemlig på mange måder lige så opslidende for kroppen som fysisk aktivitet. Og smerter og skader i muskler og led står bag hver fjerde langtidssygemelding. Derfor er god ergonomi på arbejdspladsen essentielt for både at forebygge og udbedre muskelsmerter og værne om kroppens sundhed.


Åbenhed omkring ergonomi på arbejdspladsen kan samtidig være med til at skabe øget motivation og arbejdsglæde. Og samarbejder I om at forbedre ergonomien på arbejdspladsen, mindsker I risikoen for nedslidning og skader. I forebygger sygdomme, og I nedsætter antallet af sygedage, medarbejderne  har på grund af dårlig ergonomi.


Derfor er ergonomi på arbejdspladsen værd at investere tid, ressourcer og engagement i.


Arbejdsmiljøet har stor betydning for god ergonomi 

Der findes ikke en 100% anatomisk korrekt arbejdsstilling. Men der er mange ting, du kan gøre for at beskytte din krop mod gener og arbejdsskader.


Noget af det bedste, du kan gøre, er at variere din siddestilling i løbet af dagen. Her er en række ting, du kan gøre for at finde variation gennem arbejdsdagen:


 • Skifte stol- eller bordhøjde

 • Ændre stilling på din stol

 • Sørge for at hæve din stol, hvis dine skuldre presses op

 • Flytte din skærm eller ændre afstanden til den

 • Skifte mellem at sidde ned og stå op i løbet af dagen

 • Udskifte siddende møder med walk-and-talks


Vær opmærksom på den ergonomisk korrekte siddestilling

Når du sidder ned på kontoret, er det en god idé at være opmærksom på, at du sidder ergonomisk korrekt:


 • Placer dine fødder flat på gulvet

 • Hold dine arme og ben i en 90-graders vinkel

 • Sørg for, at bordet er et par centimeter højere end din albue

 • Undgå at sidde med benene over kors

 • Sørg for, at der er plads til en hånd mellem stolens kant og din knæhase

 • Brug kun armlænet, når du holder dine arme i en 90-graders vinkel

Står du meget op på arbejdet, er det også vigtigt at have en god ergonomisk stående arbejdstilling

Vælg en ergonomisk korrekt stol

Selvom trinene ovenfor kan hjælpe dig med at sidde ergonomisk korrekt, findes der ikke én endegyldigt korrekt måde at sidde på. Det handler nemlig ikke kun om, hvordan man sidder; det handler også om variation, og om at sidde i en ergonomisk kontorstol, som passer til din krop. Læs vores blog om vores bedste kontorstole for at finde den, som passer til dit specfikke behov. 


Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at det ikke kun er arbejde foran computeren, som er skyld i de såkaldte kontorsmerter. Statisk arbejde er en stor del af hverdagen i mange forskellige brancher, og det betyder, at de ergonomiske problemer varierer fra arbejdsplads til arbejdsplads. Og ligesom der ikke findes én korrekt måde at sidde på, findes der heller ikke én ergonomisk stol, som løser udfordringen med ergonomi på arbejdspladsen for alle.


Arbejder du eksempelvis som tandlæge, bruger du hver dag mange timer stillesiddende og foroverbøjet i situationer, hvor der er begrænset plads til benene. Til denne type arbejde vil vores udvalg af tandlægeklinikstole være en mulighed. Disse ergonomiske stole sørger både for støtte, balance og stor bevægelsesfrihed på steder, hvor der ikke er meget plads.


De samme akavede stillinger kan volde problemer for medarbejderne på et metalværksted, men den samme type stol vil ikke nødvendigvis egne sig til arbejdsmiljøet begge steder. På et værksted eller i et laboratorie eller køkken, hvor der er behov for særdeles slidstærkt betræk, er I måske mere på udkig efter industristole, som er specielt konstruerede til arbejdsforholdene i netop jeres branche.

Hvis du er på udkig efter en god kontorstol er det måske en 24/7 kontorstol der passer dine behov. Vi har også et bredt udvalg af aflasningsmåtter, se eventuelt vores EPDM arbejdsmåtte eller aflastningsmåtte kontor her.